2021 Bratislava BAK Summer School: Art During Death

Letná (jarná) škola Bratislava BAK Summer School 2021 s podtitulom Art During Death je päťdielna séria podcastov, zvukových diel, prednášok a rozhlasových hier od umelcov, autoriek, kurátorov, teoretičiek a ďalších odborníkov z oblasti kultúry, ktorí zhromaždili kolektívnu zvukovú kulisu poháňanú globálna pandémiou Covid-19.

Jednotlivé diely boli odpremiérované v týždni od 26. do 30. apríla 2021, a  obsahovali príspevky vizuálneho a zvukového umelca Jana Durinu (Praha); výskumníčky, spisovateľky a poetky Dominiky Moravčíkovej (Praha); umelca, speváka, spisovateľa a kurátora Borisa Ondreičku (Bratislava); agroekologického aktivistu, analytika potravinovej politiky a esejistu Tomáša Uhnáka (Praha); a umelca, pedagóga a výskumníka Micka Wilsona (Dublin / Göteborg).

Art During Death (Umenie počas smrti) sa formovalo vo vnútri a aj napriek súčasným pandemickým podmienkam a zaoberá sa pojmami: smrť, umieranie a úmrtie. Západne moderné spoločnosti zamerané na záchranu života prostredníctvom vedeckého a lekárskeho pokroku patologizovali a dekontextualizovali smrť z reality našich životov a zaradili ju do oblasti popierania, nepochopiteľnosti a nevysloviteľného tabu. Keď súčasná smrť poháňaná pandémiom formuje spoločnú skúsenosť so súčasnými dejinami, náš projekt si kladie zdanlivo paradoxnú otázku: ako môžeme žiť so smrťou inak?

Bratislavskú letnú školu BAK: Umenie počas smrti možno sledovať ako denné zvukové vysielanie o 19:00 SELČ na tomto webe. Po 31. máji 2021 budú všetky príspevky sprístupnené vo forme zvukového archívu. Ak máte ďalšie otázky, kontaktujte nás na adrese info@bratislavabaksummerschool.art.

Bratislava BAK Summer School 2021 s podtitulom Art During Death organizovali Daniel Dida (OpenStudio, Bratislava), Dávid Koronczi (Ateliér VVV a Katedra intermédií na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave), András Cséfalvay (Digitálne umenia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave) a Kristína Országhová v rozhovore s Máriou Hlavajovou, zakladajúcou a umeleckou riaditeľkou BAK, base voor actuele kunst, Utrecht. Zvuky tohtoročnej letnej školy boli zmiešané, spracované a navrhnuté zvukovými umelcami Jonatánom Pastirčákom a Adamom Matejom.

Bratislava BAK Summer School 2021, ktorú iniciovala Kristína Országhová, organizovalo OpenStudio v Bratislave a Ateliér vvv a Platforma digitálnych umení na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Vizuálnu identitu vytvorila Magda Schery (grafické štúdio ONAONAONA). Web spravuje Juraj Mydla. Letná škola Bratislava BAK sa realizuje od roku 2018 v partnerstve s BAK, base voor actuele kunst, Utrecht.

Bratislava BAK Summer School 2021 podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

 

viac informácií nájdete tu:
bratislavabaksummerschool.art